witajcie, jak to bywa, gdy mam problem to piszę na forum.
Tak więc mam Octavie I z 00'. Problemem dla mnie jest dość głośny dzwięk wydobywający się podczas zamykania drzwi (nie mówię tu o waleniu jak drzwiami od stodoły, tylko o normalnym, delikatnym zamykaniu). Auto ma przejechane 280k km (tyle na blacie). Nie wiem co to powoduje. Jeśli np wygłuszę boczne drzwi jakąś matą, to czy poza lepszym efektem audio, pomoże to w rozwiązaniu mojego problemu?
A, i druga sprawa, nie będę zakładać drugiego tematu, nie mam kompletnej osłony silnika, czy poza tym że będzie gromadzić się mniej brudu z zewnątrz, to czy też będzie ciszej w środku? Opłaca się kupować taką osłonę za stówkę, czy to jednak mało da?
Dzięki za odpowiedzi.
Jak wygłuszyłem drzwi u siebie, to zaobserwowałem zmianę na + odgłosu zamykania drzwi
Czy zrobiło się ciszej... hmmm, no może trochę, ale na pewno jest lepiej.
O walorach odsłuchu audio nawet nie wspominam, bo to mod na mega + :twisted:
etr, Diesel w zime wolniej sie nagrzewa więc brak osłony wpłynie ujemnie na to.Po drugie w jakimś stopniu chroni miskę w razie uderzenia,zachaczenia nią o coś typu kamień,krawężnik itd.
Wygłuszenie drzwi najwięcej daje w sprawie jakości brzmienia radia.Napewno troche będzie ciszej przy zamykaniu ale przy dobrze wyregulowanym zamku(to co zamyka drzwi)
Tak sobie pomyślałem, że przyczyną mogą być wypracowane już nieco uszczelki drzwi.
Gdy są nowe, są bardziej "okrągłe", amortyzują udrzenie przy zamykaniu dość ciężkich jednak, drzwi.
Weź Octavię z 2000 roku i np A4 z tego samego rocznika. Porównaj jak zamykają się drzwi. To samo z centralnym zamkiem., a konkretnie hałasem przez niego generowanym. Wytłumienie drzwi odgrywa tu główną rolę.
Weź Octavię z 2000 roku i np A4 z tego samego rocznika. Porównaj jak zamykają się drzwi. To samo z centralnym zamkiem., a konkretnie hałasem przez niego generowanym. Wytłumienie drzwi odgrywa tu główną rolę.
ZAMKI W SKODZIE I W AUDI to dwie rozne sprawy , sa całkiem inne , przedewszystkim w audi jest pneumatyczny , dopiero a4 B6 od 2001 r byly elektryczne , ale tez całkowicie inna konstrukcja niz w golfie czy skodzie czy passacie
a do autora , jak chcesz zeby ci sie drzwi cicho zamykaly kup sobie inny wóz
wiesz, akurat brat ma audi a4 z 99 i u niego drzwi zamykaja sie bardzo cicho, a za to centralny jest glosniejszy
Komentarz