głośne zamykanie się drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etr
    Classic
    • 2018
    • 1

Wstawać śpiochy. czas na kawę.
  • etr
    Ambiente
    • 2014
    • 132

witajcie, jak to bywa, gdy mam problem to piszę na forum.
    Tak więc mam Octavie I z 00'. Problemem dla mnie jest dość głośny dzwięk wydobywający się podczas zamykania drzwi (nie mówię tu o waleniu jak drzwiami od stodoły, tylko o normalnym, delikatnym zamykaniu). Auto ma przejechane 280k km (tyle na blacie). Nie wiem co to powoduje. Jeśli np wygłuszę boczne drzwi jakąś matą, to czy poza lepszym efektem audio, pomoże to w rozwiązaniu mojego problemu?
    A, i druga sprawa, nie będę zakładać drugiego tematu, nie mam kompletnej osłony silnika, czy poza tym że będzie gromadzić się mniej brudu z zewnątrz, to czy też będzie ciszej w środku? Opłaca się kupować taką osłonę za stówkę, czy to jednak mało da?
    Dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• utek
      Elegance
      • 2007
      • 867
      • Superb II combi (3T5)
      • APK 2.0 MPI 115 KM

Musiałbyś określić który dźwięk Ci przeszkadza. Pustych i lekkich drzwi, czy może zamka walącego o zaczep z powodu niewłaściwej regulacji.

Komentarz

• etr
        Ambiente
        • 2014
        • 132

chyba właśnie dźwięk tych pustych i lekkich drzwi, tak mi się wydaje

Komentarz

• 4tech
          RS
          • 2008
          • 4247
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak wygłuszyłem drzwi u siebie, to zaobserwowałem zmianę na + odgłosu zamykania drzwi
          Czy zrobiło się ciszej... hmmm, no może trochę, ale na pewno jest lepiej.

O walorach odsłuchu audio nawet nie wspominam, bo to mod na mega + :twisted:
          O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
          Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
          Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

etr, Diesel w zime wolniej sie nagrzewa więc brak osłony wpłynie ujemnie na to.Po drugie w jakimś stopniu chroni miskę w razie uderzenia,zachaczenia nią o coś typu kamień,krawężnik itd.
            Wygłuszenie drzwi najwięcej daje w sprawie jakości brzmienia radia.Napewno troche będzie ciszej przy zamykaniu ale przy dobrze wyregulowanym zamku(to co zamyka drzwi)
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1087
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tak sobie pomyślałem, że przyczyną mogą być wypracowane już nieco uszczelki drzwi.
              Gdy są nowe, są bardziej "okrągłe", amortyzują udrzenie przy zamykaniu dość ciężkich jednak, drzwi.

Komentarz

• utek
                Elegance
                • 2007
                • 867
                • Superb II combi (3T5)
                • APK 2.0 MPI 115 KM

Weź Octavię z 2000 roku i np A4 z tego samego rocznika. Porównaj jak zamykają się drzwi. To samo z centralnym zamkiem., a konkretnie hałasem przez niego generowanym. Wytłumienie drzwi odgrywa tu główną rolę.

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez utek
                  Weź Octavię z 2000 roku i np A4 z tego samego rocznika. Porównaj jak zamykają się drzwi. To samo z centralnym zamkiem., a konkretnie hałasem przez niego generowanym. Wytłumienie drzwi odgrywa tu główną rolę.
                  ZAMKI W SKODZIE I W AUDI to dwie rozne sprawy , sa całkiem inne , przedewszystkim w audi jest pneumatyczny , dopiero a4 B6 od 2001 r byly elektryczne , ale tez całkowicie inna konstrukcja niz w golfie czy skodzie czy passacie

a do autora , jak chcesz zeby ci sie drzwi cicho zamykaly kup sobie inny wóz
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• etr
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 132

Zamieszczone przez utek
                    wiesz, akurat brat ma audi a4 z 99 i u niego drzwi zamykaja sie bardzo cicho, a za to centralny jest glosniejszy

Komentarz

• utek
                      Elegance
                      • 2007
                      • 867
                      • Superb II combi (3T5)
                      • APK 2.0 MPI 115 KM

Raczej niemożliwe. Pneumatyczny robi tylko pss... :wink: , a elektryczny stuka, ale jest stłumiony.

Komentarz

Pracuję...